fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

De Poolse vastgoedmarkt: bedrijfsgebouwen

Deze blog is de vierde uit een serie van acht blogs, die zijn gebaseerd op een onderzoeksrapport van Ernst & Young over de economie in Polen en meer bepaald over de huidige trends en voorspellingen op de vastgoedmarkt.

In deze vierde blog gaan we dieper in op bedrijfsgebouwen en industrie. We beginnen met een overzicht.

Uitstekende prestaties 

De bedrijfsgebouwen- en industriële markt, aangespoord door zeer goede economische indicatoren en positieve voorspellingen, presteerden de afgelopen jaren buitengewoon goed. Een andere reden voor deze prestatie is de ontwikkeling van transportinfrastructuur, waardoor goederen sneller kunnen worden verplaatst.

Met 2,3 miljoen m2, die in 2018 werd voltooid, bedroeg de totale voorraad aan het einde van 2018 15,8 miljoen m2. Er zijn 5 belangrijke clusters en 5 opkomende. Het grootste deel van het aanbod bevindt zich in de regio Warschau (binnen een straal van 50 km van de hoofdstad), gevolgd door de regio’s Opper-Silezië en Poznań.

 Het aanbod onderverdeeld per regio


Aangemoedigd door een voortdurend lage leegstand, die schommelt rond 4-5%, en een hoog niveau van voorverhuur, handhaven ontwikkelaars een hoog niveau van bouwactiviteit, die eind 2018 2,8 miljoen m2 bedroeg. Built-to-suit schemes vormen het grootste deel van het nieuwe aanbod. 

De bruto-opname bereikte in 2018 een niveau van 4 miljoen per m2. De regio Warschau en de regio Centraal-Polen trokken het grootste deel van de verhuuractiviteit aan. De grootste transacties omvatten huurcontracten van BTS-projecten voor Amazon (uitbreiding op drie locaties voor een totaal van 167.000 m2), Leroy Merlin (124.000 m2 nabij Łódź) en Zalando (121.000 m2 in Olsztynek).

Logistieke operatoren en e-commerce waren de meest actieve gebruikerssectoren. De grote vraag zette de huurprijzen het afgelopen jaar onder druk. De hoogste huurprijzen zijn voor topactiva in Warschau I en Krakau.

Laten we eens naar de trends en de voorspellen kijken van de Poolse magazijnmarkt

De vooruitzichten blijven rooskleurig

De centrale ligging van Polen, de omvang, de verbeterde transportinfrastructuur en de economische prestaties, met name op het gebied van productie, retail sales en handel, vormen de onbetwiste basis voor een voorspelling in de nabije toekomst.

Krimpende leegstand en kloof tussen nominale en effectieve huurprijzen

Vanwege de hoge huurdersactiviteit zal de trend van lage leegstand de komende jaren aanhouden. Om deze reden bieden ontwikkelaars geen grote incentives aan huurders, wat resulteert in een kleinere kloof tussen de nominale en effectieve huurprijzen

Groeiend belang van “last mile delivery” en BTO

Vanwege de snel ontwikkelende e-commerce en de groeiende behoeften van klanten, worden “last mile delivery”-objecten in de steden steeds populairder. Ook BTO (build-to-own)-centra worden populair, vooral onder huurders, die willen investeren in geavanceerde, dure systemen in hun vastgoed en hun kosten willen optimaliseren na implementatie van IFRS 16.

Opkomende locaties veranderen geleidelijk in een alternatief voor volwassen hubs (deze laatste leidt tot tekorten aan arbeidskrachten en het risico van kostenstijging)

Met een zeer krappe beschikbaarheid van arbeidskrachten en lage leegstand in gevestigde hubs, zien steeds meer ontwikkelaars en gebruikers kansen op nieuwe locaties. Built-to-suit opties in opkomende regio’s, zoals Bydgoszcz-Toruń, Lublin, Rzeszów zijn meer kosten-effectief.

Gebrek aan gekwalificeerd personeel

De snel ontwikkelende industriële markt leidt tot tekorten aan menselijk kapitaal. Om te voldoen aan hun behoeften aan gekwalificeerd personeel zullen ontwikkelaars en gebruikers daarom meer geneigd zijn te kiezen voor opkomende regio’s.

Poland Invest – Vastgoed in Polen (V.i.P.): uw partner voor een rendabele vastgoedbelegging in Polen

Vastgoed in Polen vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, bedrijfsvastgoed en leisure (hotels, KMO zone, appartementen en vakantieparken). Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Zowel voor particulieren als voor institutionele investeerders hebben wij geschikte investeringsmogelijkheden. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze toplocaties in Polen.

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.

 

 

 

Infosessies investeren in vastgoed

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze events, aanbiedingen en vastgoedtrips.

Bedankt! Wij houden u op de hoogte!