fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

De investeringsmarkt in Polen

Met € 7,2 miljard aan investeringstransacties was 2018 een recordjaar voor de Poolse investeringsmarkt, maar de voorspellingen en trends laten zien dat Polen de komende jaren op de radar van investeerders zal blijven.

Deze blog is de zevende uit een serie van acht blogs, die zijn gebaseerd op een onderzoeksrapport van Ernst & Young over de economie in Polen en meer bepaald over de huidige trends en voorspellingen op de vastgoedmarkt. In deze blog gaan we dieper in op de Poolse investeringsmarkt en beginnen met enkele cijfers.

De investeringsmarkt in Polen: een momentopname uit 2018  

  • Volume van investeringstransacties in 2018: € 7,2 miljard
  • Volume van de grootste transactie in 2018: € 700 miljoen
  • Geïnvesteerd kapitaal toegewezen aan kantoren: € 2,75 miljard
  • Prime rendement kantoorsector: 4,75-5,20%
  • Prime rendement retailsector: 4,80-5,20%
  • Prime rendement magazijnsector: 6,00 – 6,50%

2018 was een recordjaar voor de Poolse investeringsmarkt. De totale waarde van transacties overschreed voor het eerst € 7 miljard, wat een stijging van 44% op jaarbasis betekent. De waarde van transacties in de kantoorsector overtrof de waarde in de retailsector, waaruit blijkt dat investeerders geneigd zijn hun portefeuilles te diversifiëren. De markt voor bedrijfsgebouwinvesteringen werd ook gekenmerkt door een sterke toename, wat een groeiende impact van e-commerce laat zien.

 

Het volume van de grootste transactie in 2018 bedroeg € 700 miljoen. De transactie omvatte de interne verkoop van een portefeuille van 12 winkelpanden door Chariot Top Group BV aan EPP. De grootste transacties in de kantoorsector waren de verkoop van Warsaw Spire A door Ghelamco aan Madison International voor € 350 miljoen en Gdański Business Center C, D door HB Reavis aan Savills IM and Employees Provident Fund (EPF) voor € 200 miljoen.

Het meeste kapitaal stroomt Polen binnen vanuit Europa en de Verenigde Staten, hoewel ook Aziatische en Zuid-Afrikaanse investeerders kansen in heel Polen nastreven, waarbij hun focus op zowel Warschau als belangrijke regionale markten ligt. Vanwege de goede economische situatie zijn investeerders bij uitstek actief geweest op de markt wat wordt weerspiegeld door een lichte compressie van prime rendementen. Opgemerkt moet worden dat er nog steeds een aanzienlijke kloof is tussen prime rendementen in Polen en ontwikkelde West-Europese markten, waardoor Polen aantrekkelijk is voor investeerders, die hogere rendementen willen behalen, terwijl een relatief laag risicoprofiel behouden blijft.

 

Trends & voorspellingen

 

Polen blijft op de radar van investeerders.

Gezien zijn omvang, fundamentele markttrends, gestage gebruikersvraag en hogere rendementen  in vergelijking met ontwikkelde West-Europese markten, zal Polen de belangstelling van investeerders de blijven trekken.

 

De prime yields zijn licht gedaald, vooral in de ‘best-in-class’ kantoorgebouwen en winkelcentra. De prijzen voor niet-primaire activa zullen aanzienlijk variëren en worden asset-by-asset vastgesteld.

De gunstige Poolse economie en het hoge niveau van investeerdersactiviteiten leiden tot krimpende prime yields vooral in de kantoor- en retailsector. Ondanks de snel evoluerende industriële markt, blijven de prime rendementen daar stabiel. De situatie met secundaire activa zal complexer zijn en bij de evaluatie van de prijs moet rekening worden gehouden met activa-specifieke details.

 

In hun zoektocht naar kansen kijken investeerders niet alleen naar primaire, maar ook naar secundaire markten.

Gezien het feit dat er in Warschau onvoldoende aanbod van prime producten is, zijn regionale steden zeer gewild bij investeerders als bestemming voor kapitaaltoewijzing.  Tweede en derde tier-steden hebben iets hogere risicoprofielen en een lagere diepte van de markt, maar de opbrengsten zijn 2-3pp hoger.

 

Investeerders zijn geneigd meer te investeren in de industriële markt.

 

Vooral vanwege het groeiende belang van e-commerce, hebben investeerders hun focus verlegd van retail naar industrieel vastgoed. Dit is de sleutelfactor, die de komende jaren voor een dynamische groei van de industriële sector zorgt. De industriële markt biedt ook gediversifieerde investeringsmogelijkheden, wat verschillende soorten investeerders aantrekt.

 

Investeren in Polen: hoe begint u eraan?

 

Poland Invest of Vastgoed in Polen (V.i.P.) is uw partner voor een veilige vastgoedbelegging in Polen. Vastgoed in Polen vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, commercieel vastgoed en industrie. Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze projecten op toplocaties in Polen.

 

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.