fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

In een eerder artikel van augustus dit jaar meldden we al dat de president van de Poolse toeristenorganisatie, Robert Andrzejczyk, in een interview met PAP (Polish Press Agency) had aangegeven dat Polen niet alleen een toeristische topbestemming voor Polen zelf is, maar ook voor toeristen uit het buitenland.

Het aantal toeristen in Polen, dat in de periode januari – mei van 2019 gebruik maakte van toeristische accommodaties, steeg met 6 % ten opzichte van de periode van vorig jaar.

In deze vijfde blog, die deel uitmaakt van een serie van acht blogs en zijn gebaseerd op een onderzoeksrapport van Ernst & Young richten we ons op de hotelmarkt in Polen. We geven u een overzicht van de statistieken uit 2018, maar ook de trends en voorspellingen.

 Enkele cijfers:

 • Polen had in 2018 32 miljoen toeristen
 • In 2017 brachten meer dan 6,8 miljoen buitenlandse toeristen een bezoek aan Polen
 • Er werden bijna 84 miljoen nachten in Poolse hotels doorgebracht
 • Meer dan 16,7 miljoen nachten werden doorgebracht door buitenlandse bezoekers
 • Polen heeft meer dan 2500 hotels
 • In 2017 was de gemiddelde hotelkamerbezetting in Warschau 72,4%
 • Er is een toenemende bezettingsgraad van hotelkamers in Polen van 1,0pp YoY
 • Er is een toenemend aantal het aantal toeristen dat in Poolse hotels verblijft van 6,6% YoY

Een overzicht

De snelle groei van de hotelmarkt in Polen wordt weerspiegeld door:

 • het toenemende aantal nieuwe hotels in Polen
 • het groeiend aantal toeristen en
 • de groeiende belangstelling van internationale hotelketens in de Poolse markt.

De belangrijkste drijfveren voor de ontwikkeling van hospitality sector in Polen zijn:

 • de economische groei
 • de stijgende populariteit van Polen als vakantie- en MICE (Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions)-bestemming en
 • de ontwikkeling van medisch toerisme in Polen.

Een andere belangrijke factor, die de ontwikkeling van de hotelmarkt in Polen positief beïnvloedt, is de dynamische groei van de BPO/SSC (Business Process Outsourcing en Shared Service Center)-sector. Het aantal gecategoriseerde hotels in Polen overstijgt 2500 en groeit jaarlijks. Krakau heeft het grootste aantal hotels. Op het gebied van het hotelkameraanbod neemt Warschau echter het voortouw met 25% meer hotelkamers dan Krakau.

De hotels in de belangrijkste Poolse steden

Volgens de gegevens van het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek (GUS) bereikte het aantal toeristen, dat in 2018 in hotels verbleef, bijna 21 miljoen. Dat is een stijging van 6,6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aandeel Poolse gasten dat de hotelinfrastructuur gebruikt, blijft stijgen. Buitenlandse toeristen waren goed voor 28,7% van het totale aantal toeristen dat in hotels verbleef

Hotelketens die het meest actief zijn op het gebied van nieuwe openingen in Polen zijn: Orbis/Accor, Hilton Hotels & Resorts, Best Western en Marriott Hotels & Resorts en Holiday Inn. Daarnaast zijn er tal van grote hotelketens die plannen hebben om de komende jaren fors te investeren in Polen.

Warschau heeft grootste hotelkameraanbod en is de locatie bij uitstek voor evenementen

Warschau is de grootste hotelmarkt in Polen qua aanbod van hotelkamers. Het is meestal ook de eerste keuze voor de internationale namen, die de Poolse markt betreden.

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in 2017 92 gecategoriseerde hotels in Warschau met 13.855 kamers. Driesterren hotels vormden 40% van alle hotels in Warschau en waren goed voor 31% van het hotelkameraanbod. Er waren 14 vijfsterren- en 17 viersterrenhotels, respectievelijk goed voor 15% en 18% van het totale aantal hotelkamers in Warschau. In 2017 bezochten bijna 9,7 miljoen toeristen Warschau, waarvan 3,6 miljoen gebruik maakte van accommodatie, wat zich vertaalt in bijna 6,2 miljoen nachten die toeristen in hotels hebben doorgebracht.

Warschau, de MICE locatie van Midden- en Oost-Europa

De gemiddelde bezettingsgraad van hotels in Warschau in 2017 bereikte bijna 72,5%, waarbij de hoogste bezettingsgraad in september was (83%) en de laagste in januari (57%). Met jaarlijks meer dan 25.000 evenementen is Warschau is de grootste evenementenlocatie in Polen en een van de beste MICE-locaties in Midden- en Oost-Europa. In 2019 en 2020 worden in Warschau nog eens drie luxe projecten geopend: Staybridge Suites Warszawa Ursynów, Vienna House Warschau Mokotów, Holiday Inn Warschau Mokotów.

 Laten we eens kijken naar de trends en de voorspellingen van de Poolse hotelmarkt

Toenemend aanbod, prijzen en bezettingsgraad

Als gevolg van positieve macro-economische factoren, zoals stijgende lonen, een lage werkloosheid en een toenemend aantal buitenlandse toeristen, die Polen bezoeken, zullen de positieve trends op de hotelmarkt zullen doorzetten. Dankzij de verbetering van belangrijke hotelindicatoren (bezettingsgraad, ADR) worden investeerders nog steeds aangetrokken door de Poolse markt en zijn ze bereid om de markt te betreden. Gemiddelde kamerprijzen stegen met ongeveer 8% YoY.

Opkomende wereldwijde MICE-bestemming

De dynamisch veranderende situatie in de wereld, inclusief het toenemende niveau van terroristische dreigingen in West-Europese steden, leidt tot een toenemende vraag naar Polen en Warschau, die als veilige gebieden worden beschouwd.

Elke terroristische daad veroorzaakte onrust in de normale werking van de MICE-industrie, waarbij bepaalde evenementen moesten worden uitgesteld of geannuleerd. De terroristische dreigingen hebben gevolgen voor zowel het toerisme als de conferentie- en congresmarkt in West-Europa. Vanwege de aanhoudende noodtoestand in landen, die onder terrorisme lijden, zijn de kosten voor het bieden van beveiliging en het voldoen aan beveiligingsvereisten tijdens grote evenementen drastisch gestegen.

Condo-hotels en huurappartementen voor de korte termijn als gevolg van de diversificatie van het aanbod

Door het toenemende aantal huurappartementen voor de korte termijn is het aanbod van de hotelmarkt de afgelopen jaren merkbaar veranderd. Deze appartementen zijn meestal goedkoper dan traditionele hotelkamers, maar vaak even aantrekkelijk en gunstig gelegen, waardoor ze een interessant alternatief zijn voor minder vermogende toeristen.

Omdat ze ook een hoger rendement garanderen, zijn ze aantrekkelijk voor investeerders. En omdat huurappartementen voor de korte termijn aan de verwachtingen van de bezoekers lijken te voldoen, is het zeer waarschijnlijk dat hun aandeel in het aanbod in de komende jaren zal blijven groeien.

Investeren in Polen: hoe begint u eraan?

Poland Invest is uw partner voor een veilige vastgoedbelegging in Polen. Poland Invest vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, commercieel vastgoed en industrie. Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij zorgeloos wil investeren.

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.