fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

Polen is de meest ontwikkelde, gediversifieerde en mature economie in Midden- en Oost-Europa. Polen heeft de leidende positie in de Centraal- en Oost-Europese regio in termen van bbp (ongeveer € 450 miljard in 2016). De Poolse economie is groter dan de gecombineerde economieën van de Tsjechische Republiek, Hongarije, Slowakije, Litouwen en Letland.

 

Polen in de EU

 

De Poolse economie is een van de meest duurzame in de EU met positieve vooruitzichten voor de middellange termijn. Polen was het enige land binnen de EU dat een recessie in 2008-2010 heeft voorkomen en heeft de EU-gemiddelde bbp-groei vele jaren overtroffen.

Terwijl Warschau het belangrijkste zakencentrum van het land blijft, heeft Polen veel sterke regionale clusters. Steden als Krakau, Wrocław, Łódź, Tri- City (Gdańsk, Gdynia, Sopot), Poznań en de agglomeratie Katowice hebben een bedrijfsvriendelijke omgeving ontwikkeld en veel buitenlandse investeerders aangetrokken.

Polen scoort hoog op het gebied van de aantrekkelijkheid van investeringen bij zowel productiebedrijven als zakelijke dienstverleners. Krakau is Europa’s beste plek geworden voor BPO (Business Process Outsourcing / SSC (Shared Services Centre) en de sector groeit gestaag met 20% per jaar.

 

Waarom investeren doorwinterde beleggers in Polen?

 

  • Polen bekleedt de tweede plaats in EY’s “European Attractiveness”. Onderzoek 2017 met betrekking tot het aantal gecreëerde banen met betrekking tot FDI’s (Foreign Direct Investments) en de 5e positie in termen van het aantal FDI-projecten.
  • Polen kan een belangrijk economisch voordeel halen uit de BREXIT en financiële instellingen en andere zakelijke diensten aantrekken die een verhuizing van Londen overwegen. JP Morgan Chase heeft al plannen aangekondigd om zijn operationele centrum naar Warschau te verhuizen.
  • Krakau is de beste stad voor Business Process Outsourcing (BPO), Shared Service Centres (SSC), Informatie, Communicatie en Research & Development, met nummer 1 positie in Europa in Tholons ‘Top 100 Outsourcing Bestemmingen 2016.
  • Google heeft drie R&D-centra geopend in Polen (Wrocław, Krakau en Warschau).
  • E-commerce giganten zoals Zalando en Amazon, evenals grote retailers zoals H&M hebben Polen hoog op de agenda gezet, met elk twee distributiecentra.
  • Polen’s studentenpopulatie van 1,5 miljoen trok bedrijven zoals Samsung Electronics, Delphi Automotive, BSH, Sanofi, GE Engineering Design Center, ABB, Intel, Google, Unilever om hun R & D-centra in het land te openen.
  • De onroerendgoedmarkt in Polen is ongeëvenaard in de CEE-regio wat betreft omvang, bereik en beleggersvertrouwen. Het biedt rendementen die aantrekkelijker zijn dan die op de West-Europese markten, met behoud van een laag risicoprofiel en een relatief hoge liquiditeit.
  • Polen is ook de grootste CEE-markt (exclusief Rusland) in termen van aanbod aan nieuw vastgoed. Het aanbod blijft hoog, ondersteund door de sterke vraag.

 

Infosessies investeren in vastgoed

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze events, aanbiedingen en vastgoedtrips.

Bedankt! Wij houden u op de hoogte!