fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

De Europese economie vertraagt, maar de landen van de Visegrad Group (ofwel V4, een alliantie van vier Centraal-Europese landen: Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) zijn nog steeds de belangrijkste motoren van voortdurende, krachtige groei. 

Niet alleen Polen, maar ook Slowakije en Hongarije behoren volgens de voorjaarsvoorspelling van de Europese Commissie 2019 tot de snelst groeiende economieën van de EU in 2019.

Verdere vertraging van de EU-economie

Als gevolg van de verzwakte groei van de wereldeconomie en de handel, aangescherpte financieringsvoorwaarden, onopgeloste handelsspanningen en “sociale spanningen en beleidsonzekerheid” verwacht de Europese Commissie dat de EU-economie dit jaar verder zal vertragen.

De economie van de EU27 zou in 2019 met slechts 1,4% moeten groeien en 1,2% voor de eurozone. Hoewel de vertraging van Duitsland de belangrijkste reden tot bezorgdheid blijft, omdat het bbp van de grootste economie van de EU dit jaar slechts met 0,5% zal groeien, zullen ook de economische vooruitzichten van andere Europese economische grootmachten, zoals Frankrijk (+ 1,3%) en Italië (+ 0,1%) naar verwachting temperen.

Ondertussen behoren de Midden-Europese economieën tot de snelst groeiende in Europa.

Polen staat op de tweede plaats

Volgens de Europese Commissie is Polen, met een bbp-groei van 4,2% in 2019, de tweede snelst groeiende economie in de EU en volgt Malta, die een bbp-groei van 5,5% kent. Volgens Pierre Moscovici (Europees commissaris in de commissie-Juncker, verantwoordelijk voor Economische en financiële zaken en belastingen) schatte de EU-Commissie de jaarlijkse groei van Polen in februari vorig jaar op 3,5% en heeft het na de verrassend goede resultaten in het vierde kwartaal van vorig jaar haar voorspelling positief bijgesteld.

Polen behoort niet alleen tot de snelst groeiende economieën van de EU, maar ook tot de meest stabiele.

Een nieuwe studie heeft Tsjechië en Polen in de top 5 van meest stabiele en krachtige economieën van de EU geplaatst. Volgens de Allianz Euro Monitor 2018 study, die in februari dit jaar werd gepubliceerd, hebben Tsjechië en Polen respectievelijk de vierde en vijfde meest stabiele economieën van de Europese Unie, na Duitsland (1), Nederland (2) en Slovenië (3).

Polen verovert dezelfde plaats als vorig jaar en bevestigt daarmee zijn positie als een van de meest aantrekkelijke bestemmingen in Europa. Tsjechië, die op de eerste plaats stond in de Euro Monitor 2017, verliest vier plaatsen op de ranglijst.

Het rapport van Allianz gaat in op vier belangrijke pijlers om de gezondheid en stabiliteit van de EU-economieën te bepalen:

  • fiscaal beleid en duurzaamheid,
  • internationaal concurrentievermogen,
  • werkgelegenheid en productiviteit en
  • particuliere en buitenlandse schulden.

Polen staat met een sterk resultaat op de vijfde plaats in de algemene ranglijst, voornamelijk vanwege “de zeer goede cijfers voor een werkloosheidsgraad van minder dan 4%, sterke productiviteitswinsten en een solide werkgelegenheidsgroei”.

Hoewel het goed presteert op het gebied van fiscale stabiliteit en duurzaamheid, daalden de rangschikking van Polen voor wat betreft het concurrentievermogen van de economie, met een vergelijkbare uitdaging als zijn Tsjechische buurman met betrekking tot arbeidstekorten en loonstijgingen.

Investeren in Polen: hoe begint u eraan?

Poland Invest of Vastgoed in Polen (V.i.P.) is uw partner voor een veilige vastgoedbelegging in Polen. Vastgoed in Polen vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, commercieel vastgoed en industrie. Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze projecten op toplocaties in Polen.

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.