fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

Is Polen een paradijs voor internationale investeerders?

We hebben goed nieuws: Polen staat op het podium! Volgens CEO World Magazine nam het de tweede plaats in de wereld in. Polen staat achter Maleisië. De Filippijnen worden derde, gevolgd door Indonesië en Australië. Is het tijd voor het oostelijk halfrond?

In 2018 groeide de Poolse economie met 5,1%. Dit jaar zal ook behoorlijk goed zijn voor Polen – de Wereldbank voorspelt dat de groei maar liefst 4% zal bereiken. De uitkomst hiervan lijkt heel mooi. Het Pools investerings- en handelsagentschap, dat 30% van de (FDI) directe buitenlandse investeringen behandelt, heeft bedrijven uit het buitenland geholpen om in Polen ongeveer 1,8 miljard euro te investeren.

Fabrikanten, winkelcentra en kantoren

Vorig jaar overschreed de totale waarde van de markt voor commercieel onroerend goed € 7,2 miljard, wat een stijging van bijna 45% betekent ten opzichte van vorig jaar! Misschien is dat waarom Polen een “economisch wonder” wordt genoemd.

In 2018 was Korea de grootste investeerder in Polen. Koreanen bouwden bijvoorbeeld de LG Chem-fabriek in Silezië en produceerden batterijen voor elektrische voertuigen. De volgende fabriek van dit type zal worden gebouwd door het Belgische bedrijf Umicore.

Aziatische landen zijn zonder twijfel de grootste groep als het gaat om investeringen in Polen. De VS en Duitsland spelen er echter ook een rol in. Investeerders uit het laatste land bouwden een andere fabriek. Deze keer, die in Neder-Silezië waar Mercedes-Benz motoren worden gemaakt.

Maar het is de logistieke sector die het meest groeide. In dit geval is e-commerce een drijvende kracht die niet zonder magazijnen kan bestaan, zoals die van Amazon verspreid over het hele land.

Over handel gesproken … De Dutch Chariot Top Group verwierf 28 winkelcentra met een totale geschatte waarde van € 10 miljard. Onder andere transacties zoals die op de Poolse markt brak deze het record.

Kantoren haalden ook de top. Het Filipijnse bedrijf – ISOC Group – kocht een van de grootste kantoorgebouwen in Gdańsk. Dat was waarschijnlijk de grootste transactie in Tricity. Bovendien werd het Amerikaanse Madison International Realty vorig jaar eigenaar van 50% van de belangen in het torenkantoor van Warsaw Spire (voorheen Ghelamco – België).

Thuis, werk, winkels en een dosis cultuur

De laatste tijd lijkt co-living in de mode te zijn. YIT, een Finse ontwikkelaar, gaat de grootste ruimte van dit type in het hele land bouwen. Behalve appartementen zijn er kantoren, winkels, een fitnessruimte, een leeszaal en ontspanningszones. Allemaal zien we binnenkort in Warschau.

Centrum Praskie Koneser kan ook worden omschreven als “een gemeenschappelijke leefruimte”. Het werd uitgebreid en gemoderniseerd door een groep met Belgische roots – Liebrecht & wooD. Elektrownia Powiśle is een andere winkel-, kantoor- en woonruimte die wordt gebouwd door internationale bedrijven – Tristan Capital Partners en White Star Real Estate.

Warschau krijgt een nieuw centrum, bekend als Towarowa 22. Het wordt een complex van gebouwen ontworpen door een beroemde architect als Bjarke Ingels. Het project omvat een uitstekend park op het bovenste dak.

Culturele gebouwen zullen ook het middelpunt van de belangstelling worden. Niet alleen investeerders, maar ook architecten uit het buitenland willen graag bijdragen aan ondernemingen in Polen. De rijkelijk beloonde concertzaal in Szczecin werd bijvoorbeeld ontworpen door Studio Barozzi Veiga. Bovendien kunnen de burgers van Warschau niet wachten op het nieuwe gebouw van het Museum voor Moderne Kunst. De ontwerper van dit winnende project is Thomas Phifer.

Hotel en toerisme

Het goede nieuws is nog niet voorbij, want de hotelindustrie ontwikkelt zich ook heel goed. Ons land staat op de tweede plaats van Oost-Centraal Europa als het gaat om het aantal geplande hotelinvesteringen. Hier, op dit moment, springen veel internationale ketens op als paddenstoelen, bijvoorbeeld: Barcelo, Steigenberger, Verso of Mott by Hilton. Er wordt gezegd dat er in Warschau tot 2021 tot 2121 zullen zijn.

ZEN Resorts ontwikkelt ondertussen verschillende vakantieresorts op top locaties in Polen. Met een gemiddelde bezettingsgraad van de hotels in toeristische trekpleisters aan de Baltische kust van meer dan 90% in het hoogseizoen zal de vraag naar betaalbare vakantiewoningen de komende jaren alleen maar stijgen. 

Raffles Europejski Warschau – het meest luxueuze hotel in Polen – heropent in het voorjaar van 2018. Het werd gerenoveerd door beide erfgenamen – de familie Przeździecki en de familie Czetwertyński – en Vera Michalski-Hoffman, een Zwitserse miljardair.

Premium onroerend goed

Ook de premium onroerendgoedmarkt in Polen zal ons niet teleurstellen. Het groeide vorig jaar met 9%. Tegenwoordig is het volgens het High Level Book 1,3 miljard PLN waard.

Daniel Libeskind, een in Polen geboren Amerikaanse architect, ontwierp Złota 44 – het hoogste woongebouw in heel Europa dat 2 jaar geleden werd geopend.

Norman Foster zit op ieders lippen. Hij werkt momenteel aan Varso Tower – een investering die zal worden gebouwd door HB Reavis – een ontwikkelaar bij het hoofdkantoor in Luxemburg. 

Overigens zijn er in Polen steeds meer exclusieve boetieks. De eerste Hermes-winkel van Polen wordt binnenkort geopend en dit wordt de eerste in dit deel van Europa.

Polen is goed bezig!

De Poolse economie staat in bloei. Daarnaast speelt de locatie van Polen een belangrijke rol bij het aantrekken van investeerders uit het buitenland. Hier hebben we zojuist een deel van hen genoemd. Er is geen dag zonder nieuws over dergelijke projecten. Sinds het allereerste begin is de totale waarde van internationale investeringen in Polen gestegen tot naar schatting 712 miljard PLN.

Bron: Is Poland a paradise for international investors? – www.warsawhome.eu

Poland Invest – Vastgoed in Polen (V.i.P.): uw partner voor een rendabele vastgoedbelegging in Polen

Vastgoed in Polen vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, bedrijfsvastgoed en leisure (hotels, KMO zone, appartementen en vakantieparken). Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Zowel voor particulieren als voor institutionele investeerders hebben wij geschikte investeringsmogelijkheden. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze toplocaties in Polen.

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.