fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

De Poolse retailmarkt

Deze blog, waarin wij u een overzicht van de Poolse retailmarkt geven, is de derde uit een serie van acht blogs, die zijn gebaseerd op een onderzoeksrapport van Ernst & Young over de economie in Polen en meer bepaald over de huidige trends in de vastgoedmarkt.

Kijkend naar de voornaamste bronnen van inkomsten in Polen, heeft u in onze eerste blog ‘Polen in een notendop’ al kunnen lezen dat de Poolse detailhandel het zeer goed doet. Meer specifiek: op het gebied van detailhandel scoorde Warschau in 2018 zelfs 4,9 % ten opzichte van Amsterdam 2,8 %, Stockholm 3,7 %, Londen 2,3 %, Parijs 2,8 %, Madrid 3,3 % en Milaan 3,5%.

In deze derde blog duiken we dieper in de Poolse retailmarkt en beginnen met enkele cijfers.

De Poolse retailmarkt: een overzicht 

 

Moderne retail voorraad

Meer dan 14.3m/m2

Gemiddelde koopkracht per inwoner Polen

€ 7.200

Gemiddelde koopkracht per inwoner Warschau

€ 12.500

Gemiddelde dichtheid per 1.000 inwoners

311 m2

Gemiddelde leegstand in 6 grote steden

3,9 %

Nieuw aanbod (2018)

430.000 m2

In aanbouw

Bijna 270.000 m2

Top huurprijzen in Warschau

€ 110-130 m2/maand

Top huurprijzen in grote agglomeraties

€ 40-60 m2/maand

 

Het nieuwe retail aanbod dat in 2018 op de markt verscheen, bedroeg 430.000 m2 en de totale moderne retail voorraad overschreed 14,3 miljoen m2. Bovendien is er momenteel meer dan 480.000 m2 in aanbouw voor oplevering eind 2021.

De modern retail voorraad in Polen is onder te verdelen in: winkelcentra 71%, retailparken 27% en outletcentra 2%

Het grootste deel van het nieuwe aanbod, met grote retail projecten, die momenteel in aanbouw zijn, bevindt zich op de belangrijkste Poolse markten. De verdere ontwikkeling van de moderne retailsector zal worden voortgezet in middelgrote en kleine steden, maar het type nieuwe retail accommodatie zal voornamelijk zijn gebaseerd op comfort gemak en vrije tijd.

Hoewel de gemiddelde dichtheid voor Polen aan het einde van het jaar 311m2/1.000 inwoners bedroeg, zijn er grote verschillen tussen de afzonderlijke steden en met dichtheidscijfers van meer dan 750 m2/1.000 inwoners bereiken sommigen van deze steden duidelijk een verzadigingspunt.

Retaildichtheid en jaarlijkse koopkracht in grote agglomeraties

Retailers tonen een sterke vraag naar eersteklas locaties, terwijl ze in veel gevallen hun netwerken op secundaire en tertiaire locaties herstructureren. De interesse in secundaire activa wordt duidelijk gevormd door de fundamenten van de lokale retailsector.

De huurprijzen in de top winkelcentra stabiliseerden zich in de loop van 2018, maar er was nog steeds een grote kloof zichtbaar tussen de belangrijkste huurprijsniveaus in Warschau (€ 110-130 per m2/maand) en andere steden (€ 40-60 per m2/maand). Huurverschillen zijn ook prominent bij het vergelijken van huurprijzen in winkelcentra in secundaire en tertiaire markten. 

Nieuwkomers op de Poolse retailmarkt

Polen staat op de radar van nieuwkomers in de retailmarkt. In 2018 zijn er verschillende merken op de Poolse markt bijgekomen, waaronder Dealz, Saffiano, Ximi Vogue of Armani Exchange. Het gebrek aan beschikbaarheid van geschikte units op toplocaties is voor veel internationale retailers het belangrijkste obstakel voor toetreding tot de markt.

Poolse merken hebben zich ook met succes uitgebreid naar het buitenland, waarbij Reserved en CCC vooroplopen. Ook fastfoodmerk Makarun breidde zich uit naar het buitenland door de VAE-markt te betreden en opende de eerste Poolse spaghetteria in Dubai.

Trends & voorspellingen op de Poolse retailmarkt

De golf van moderniseringen, herpositioneringen en uitbreidingen duurt voort

Zelfs voor goed presterende schemes met een sterke positie op de markt, is het absoluut noodzakelijk om de markttendensen voortdurend te volgen en in te spelen op de snel veranderende uitgavenpatronen en consumentengedrag.

Personalisatie

Veel jongeren nemen afstand van massale, repetitieve retailers en dienstverleners. Ze vinden het prettig om zich van de menigte te onderscheiden en waarderen de mogelijkheid om hun kleding, sieraden of maaltijden te personaliseren. Winkelketens moeten hun aanbod hierop afstemmen om hun omzet op het verwachte niveau te houden.

Placemaking, uitbreiding van het voedselaanbod en ontspanning als trend

Winkelcentra zijn een plek voor sociale interactie, waar mensen niet alleen winkelen, maar ook hun vrije tijd besteden aan uit eten gaan, sporten en entertainment. Deze trend is duidelijk zichtbaar in verschillende winkelaccommodaties, waarbij een deel van de ruimte opnieuw is gestructureerd in verschillende functies (uitbreiding van foodcourts en cateringaanbod, nieuwe ontmoetingsplaatsen, enz.).

Winkeliers en verhuurders moeten met elkaar verbonden zijn

Om de concurrentie voor te blijven, moeten ze de kracht van Big Data, IoT en AI omarmen. Aangezien de e-commercemarkt zich snel ontwikkelt, zijn omnichannel-strategieën ook een gangbare praktijk geworden in Polen. Deze trend zal zich voortzetten en snel evolueren, samen met de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Detailhandel als onderdeel van multifunctionele schemes

Grote agglomeraties, met name Warschau, bieden de mogelijkheid om multifunctionele complexen te ontwikkelen, waarbij het retailaanbod een ondersteunend element is. Door het combineren van verschillende commerciële functies, zoals detailhandel, kantoor, entertainment en cultuur creëren multifunctioneel vastgoed een unieke en herkenbare plek op de kaart van de stad. Dit soort potentiële projecten maakt steeds meer deel uit van de strategie van ontwikkelaars.

Gevolgen van een winkelverbod op zondag

Meer dan een half jaar na de goedkeuring van de Act of Sunday trading restrictions werd een significante daling van de bezoekersaantallen waargenomen. Bijna 20.000 kleine en middelgrote winkels sloten hun deuren. De restricties hadden zelfs invloed op grote FMCG-exploitanten, zoals Tesco, die in 2018 meer dan 30 winkels moesten sluiten. Daarnaast besloten verschillende internationale en Poolse merken, waaronder Aldo en Próchnik, zich terug te trekken uit winkelcentra. Ondanks het feit dat winkelcentra tijdens de eerste maanden na de goedkeuring van de wet een groei van de omzet registreerden, wordt verwacht dat verdere restricties kunnen leiden tot een daling van de consumptie-uitgaven.

E-commerce krijgt betekenis

Na de goedkeuring van Act of Sunday trading restrictions werd er een opvallende toename van e-commercesales waargenomen. Na de invoer van een verbod op handel op twee zondagen per maand wendde een groot deel van de klanten zich tot online winkelen, als een handig alternatief voor traditioneel winkelen. Hoewel het groeipercentage van het e-commerceaandeel in de totale omzet in de laatste maanden duidelijk is afgenomen, is verdere ontwikkeling van deze sector zeer waarschijnlijk.

Sommige grote modeketens proberen de omzet en het websiteverkeer van hun online-winkels te vergroten door klanten extra incentives aan te bieden, die alleen op zondag beschikbaar zijn. De introductie van kortingen voor aankopen, die op die dag van de week via het internet zijn gedaan, is een van de voorbeelden hoe ze de aandacht van klanten trekken en het verkeer van hun website stimuleren.

Vanwege het feit dat mobiele apparaten goed waren voor een aanzienlijk volume van alle e-commercesales, wordt naast een goed ontworpen website ook verwacht dat gebruiksvriendelijke mobiele apps sterk worden gewenst zijn bij klanten.

Poland Invest – Vastgoed in Polen (V.i.P.): uw partner voor een rendabele vastgoedbelegging in Polen

Vastgoed in Polen vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, bedrijfsvastgoed en leisure (hotels, KMO zone, appartementen en vakantieparken). Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Zowel voor particulieren als voor institutionele investeerders hebben wij geschikte investeringsmogelijkheden. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze toplocaties in Polen.

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.