fbpx
+32 (0)491 96 28 12 frederik@poland-invest.eu

In de reeks blogs over de vastgoedmarkt in de EU werpen we elke maand ons licht op de trends in de vastgoedmarkt in een land in de EU. Waar staan we vandaag en wat brengt de toekomst? Zon en zee waren ooit rendabel. Is er nog mooier weer of zijn er donderwolken op komst?

In onze eerste bijdrage nemen we Spanje onder de loep…

De vastgoedmarkt in Spanje ter waarde van 6 biljoen USD op jaarbasis lijkt op weg naar een nieuwe crash als gevolg van de COVID pandemie die de hele wereld teistert.

Hoewel het nog te vroeg is om de volledige omvang van de klap voor de vraag als gevolg van de gezondheidsnoodtoestand die in maart oplaaide, in te schatten, zeggen experts die de Spaanse markt bestuderen, dat de daling van de huizenprijzen in 2020 kan oplopen van 6,5% tot 15%.

We bevinden ons in de proloog van een daling die pas in september zichtbaar zal worden.

zegt Gonzalo Bernardos, hoogleraar economie die de masteropleiding Vastgoed aan de universiteit van Barcelona leidt.

Tegen het einde van het jaar zullen de prijzen met 12% zijn gedaald, omdat dit misschien wel de zwaarste economische crisis is die we hebben gehad.

Grote dalingen

Andere waarnemers die dit jaar een daling van meer dan 10% voorspellen, zijn Raymond Torres, bij de denktank Funcas in Madrid, en Alejandro Inurrieta, een vastgoedadviseur en voormalig econoom bij het Spaanse Ministerie van Economie. 

De consultants zeggen dat geen enkele factor zo belangrijk is voor huizenprijzen als banengroei en de economische vooruitzichten. Het Spaanse BBP zal dit jaar met 11,1% krimpen of met 14,4% – het grootste deel van elk land – als er een tweede golf van infecties is met hernieuwde lockdowns, volgens de prognoses van de OESO.

Navarra en Castilla y Leon, twee van de regio’s met de hoogste infectiepercentages, lieten in mei een van de grootste dalingen in de vraagprijzen zien, vergeleken met een jaar eerder.

In de regio’s met de minste COVID gevallen per 100.000 inwoners – Andalusië, de Balearen en Murcia – stegen daarentegen de huizenprijzen met 3,8% tot 6%.

Het spreekt voor zich dat in een krimpende economie de fundamenten voor een investering in vastgoed niet goed zijn. Veel landen in de EU zitten in dezelfde situatie als Spanje: België, Frankrijk, Italië, … zullen in 2020 een negatieve groei optekenen in hun BBP. 

Ondertussen is het beeld in Centraal Europa helemaal anders. Landen zoals Polen, Hongarije en Tsjechië zullen sneller herstellen van de COVID crisis dan de West- en Zuid-Europese landen. Polen heeft het voordeel dat het land reeds 25 jaar lang groeit, met een BBP groei van 3 – 5% per jaar. Polen zal in 2020 wellicht een licht negatieve BBP-groei kennen, om nadien weer in lijn met de vorige jaren verder te groeien. De fundamenten voor een florerende vastgoedmarkt blijven aanwezig.

Poland Invest: uw partner voor een rendabele vastgoedbelegging in Polen

Bent u op zoek naar een goede vastgoedinvestering met een hoog en zeker rendement? Met Poland Invest staat voor vastgoed met meer rendement en minder zorgen. Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Zowel voor particulieren als voor institutionele investeerders hebben wij geschikte investeringsmogelijkheden. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze toplocaties in Polen.

Interesse om meer te weten te komen? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.